AniQ SufyaN

Lilypie First Birthday tickers

Khamis, Mac 24, 2011

:: Buat apa dengan Duit Mas Kawen..


Gambar hiasan  jerr.. masa sesi 'Ngenal' (org kelantan & Trgganu mmg ada majlis ni
utk mengenali saudara mara sebelah lelaki-sambil2 hulur duitt kat pengantin.. huhuuu...)

Errmm, korang beli pe atau plan nak beli pe erk?
Me actually.. kitorang kawen sama2 org Terengganu. Mas kawen adalah lbih tinggi jumlahnya daripada jumlah wang hantaran... haha.. nak tau sbb apa? Ntah la, adat kot. ekekekee.. kata my boss kebanyakan org2 kelantan terengganu hantaran nie hanyalah sebagai 'belanja hangus' jerk. Maksud 'belanja hangus' pula ialah pemberian duit dr pihak lelaki utk buat perbelanjaan kenduri kawen atau sbgnya. Ia terpulang pd pihak lelaki lah nak bg brapa pun.. But, tidak lah smpai membebankan. Hmm.. itu la adat kan.. itu adat kat tmpat sy.. :) Bagaimanapun, sesetengah tmpat atau sesetengah org, duit hantaran lebih tinggi dari mas kawen. Mungkin duit hantaran tu boleh digunakan untuk majlis kenduri ..maklumlah skrg nie kos utk wat majlis kenduri kawen sgt2 lah tinggi.. hmm mcm sy ari tu biasa2 pun 6k abes utk pihak saya.. itupun kira murah sbb org kg yang masak. kalau ambil katering, maunya berbelas ribu abess.. hehehh... Ermm, x kesah la kan mana2 pun. Ikut pada perbincangan keluarga, mana yg terbaik kan.. Lgpun pun, Sy pernah dgr Ustazah penceramah dalam Semanis Kurma cakap; Mas kawen rendah lebih baik.. sbbnya ia tidak bersifat menyusahkan pasangan itu utk berkahwin.. Haaa... istimewa tuu.. lagipun Tuhan tak nyatakan pun jumlah wajib mas kawen brapa kan.. tapi skrg maskawen dah ikut negeri daa.. Cuma Kelantan dan Terengganu x tepat jumlahnya.. tu sbb kebanyakan perempuan Kelantan Terengganu mendapat mas kawen beribu.. huhuu...alamkk byk celitaa plakk.. :*

Bagi sy.. duit mas kawen ni special sangat.. tamo la guna untuk bayar hutang kahwin ke, untuk perbelanjaan kenduri ke, apa ker..(Alhamdulillah I manage not to berhutang except ngan gambar yg memang term payment nya camtu.. byran deposit dulu then da siap br byr yg balance). tp.. tak dpt album lagi nii..x ciap lg, adeii ;(  Encik Pokcik Azmie cepat laa siap dehh.. :P
And to ensure that it always valuable.. beli la yellow gold.. white gold have no value after dah beli.. but yellow gold is something that have market value.. My boss nicely told me that she did that and never regret.. during that time.. she bought them for price like 3k plus je.. and now it turn to like 20k.. after like 10 years of marriage.. see.. 1 gram is RM157 sekarang.. compare to dulu yang tak sampai hundred pon. Sangat2 lah BerBaloii-baloii..

Mas kawen sy??.. tak la banyak.. it just I converted to gold.. Like what I always wish.. So, sy minat dengan Bracelet. A simple Bracelet.. :) Sy suke sgt2.. I always dream of my mas kawen converted to gold Bracelet :) But my sister suruh sy beli necklace tapi sy da ada, beli masa mula2 dapat kerja & trus simpan duit, x tau nak buat apa, terus my boss suruh sy beli necklace... erkk, tak payaa la necklace lg kan.. so, Sy beli la Bracelet sepasang.. heheh (2 ketul bracelet = sepasang = kesemua duit mas kawen) huhu... jdkannya sbg kenangan kita.. korang pun nanti mana2 yg nak kawen tu boleh ikot mcm saya.. ceewahh.. So guys.. boley la buat pelaburan Emas lepas neh!!
:))

0 ulasan:

Catat Ulasan