AniQ SufyaN

Lilypie First Birthday tickers

Khamis, Mac 24, 2011

:: Buat apa dengan Duit Mas Kawen..


Gambar hiasan  jerr.. masa sesi 'Ngenal' (org kelantan & Trgganu mmg ada majlis ni
utk mengenali saudara mara sebelah lelaki-sambil2 hulur duitt kat pengantin.. huhuuu...)

Errmm, korang beli pe atau plan nak beli pe erk?
Me actually.. kitorang kawen sama2 org Terengganu. Mas kawen adalah lbih tinggi jumlahnya daripada jumlah wang hantaran... haha.. nak tau sbb apa? Ntah la, adat kot. ekekekee.. kata my boss kebanyakan org2 kelantan terengganu hantaran nie hanyalah sebagai 'belanja hangus' jerk. Maksud 'belanja hangus' pula ialah pemberian duit dr pihak lelaki utk buat perbelanjaan kenduri kawen atau sbgnya. Ia terpulang pd pihak lelaki lah nak bg brapa pun.. But, tidak lah smpai membebankan. Hmm.. itu la adat kan.. itu adat kat tmpat sy.. :) Bagaimanapun, sesetengah tmpat atau sesetengah org, duit hantaran lebih tinggi dari mas kawen. Mungkin duit hantaran tu boleh digunakan untuk majlis kenduri ..maklumlah skrg nie kos utk wat majlis kenduri kawen sgt2 lah tinggi.. hmm mcm sy ari tu biasa2 pun 6k abes utk pihak saya.. itupun kira murah sbb org kg yang masak. kalau ambil katering, maunya berbelas ribu abess.. hehehh... Ermm, x kesah la kan mana2 pun. Ikut pada perbincangan keluarga, mana yg terbaik kan.. Lgpun pun, Sy pernah dgr Ustazah penceramah dalam Semanis Kurma cakap; Mas kawen rendah lebih baik.. sbbnya ia tidak bersifat menyusahkan pasangan itu utk berkahwin.. Haaa... istimewa tuu.. lagipun Tuhan tak nyatakan pun jumlah wajib mas kawen brapa kan.. tapi skrg maskawen dah ikut negeri daa.. Cuma Kelantan dan Terengganu x tepat jumlahnya.. tu sbb kebanyakan perempuan Kelantan Terengganu mendapat mas kawen beribu.. huhuu...alamkk byk celitaa plakk.. :*

Bagi sy.. duit mas kawen ni special sangat.. tamo la guna untuk bayar hutang kahwin ke, untuk perbelanjaan kenduri ke, apa ker..(Alhamdulillah I manage not to berhutang except ngan gambar yg memang term payment nya camtu.. byran deposit dulu then da siap br byr yg balance). tp.. tak dpt album lagi nii..x ciap lg, adeii ;(  Encik Pokcik Azmie cepat laa siap dehh.. :P
And to ensure that it always valuable.. beli la yellow gold.. white gold have no value after dah beli.. but yellow gold is something that have market value.. My boss nicely told me that she did that and never regret.. during that time.. she bought them for price like 3k plus je.. and now it turn to like 20k.. after like 10 years of marriage.. see.. 1 gram is RM157 sekarang.. compare to dulu yang tak sampai hundred pon. Sangat2 lah BerBaloii-baloii..

Mas kawen sy??.. tak la banyak.. it just I converted to gold.. Like what I always wish.. So, sy minat dengan Bracelet. A simple Bracelet.. :) Sy suke sgt2.. I always dream of my mas kawen converted to gold Bracelet :) But my sister suruh sy beli necklace tapi sy da ada, beli masa mula2 dapat kerja & trus simpan duit, x tau nak buat apa, terus my boss suruh sy beli necklace... erkk, tak payaa la necklace lg kan.. so, Sy beli la Bracelet sepasang.. heheh (2 ketul bracelet = sepasang = kesemua duit mas kawen) huhu... jdkannya sbg kenangan kita.. korang pun nanti mana2 yg nak kawen tu boleh ikot mcm saya.. ceewahh.. So guys.. boley la buat pelaburan Emas lepas neh!!
:))

Rabu, Mac 16, 2011

:: review Pelamin

Ump.. lately memang banyak sangat pelamin design yg chanteq2.. boleh pilih yang mane design korang suke.. Yg Penting, tentukan tema dulu... Ramai yg tanya ttg pelamin sy =) .. Sebenarnya ttg pelamin ni, SimpLe shj. Sy mintak empunyer butik pengantin tu Dsign kan dgn Idea sy.. wakakaka.. x pnah dBuat Pelanggan..  tapi Dia turutt jerkk...huhu.. hye!! I baik ngan tuan butik la.. haaa.. tak la sgt, tp akak ipar sy yg baik ngan dia... so boley la itu ini ngengada..hehehh.. Maksud sy, Idea sy ialah pada olahan warna. Pertama sy cakap dia- sy nak warna merah + Putih.. Kedua utk nampak "timbul", sy hanya nak pada bunga warna Merah yg lebih.. & Ketiga, Putih sy nak banyak pd tirai @ kain.. sbb dlm rumah sy gelap sikit, so boley la putih main peranan utk jd cerah.. tambah sikit hitam supaya x nampak pucat.. kemudian baju abg nak putih.. ermm ok jugakk, turut jerk dia... Alhamduillah, menjadi...huhu..
Majlis ni kat rumah bonda saya di kg... Dsign pelamin kt kg biasa la tak setanding Dsign Pelamin kat KL yg byk pilihan butik2 gah tuu sume... kemdian Regerr pun cantikk la.. tp ok la kan, Mahal ke, murah ker, Yg penting citarasa & pilihan warna itu yg menepati kesesuaian apa yg kt nak.. Dan tak lupa lah jumlah anggaran/ bajet kita pd pelamin...
Ok, Some pic for that day..



Ni la rupa pelamin kitorang.. SimpLe..

Time bersanding
 


Our Theme!! (klik nak tgk jelaS)
   
p/s saper yg nak tau harga pelamin & tempat mana tempahan ni , boley ty sy yer... =))
jgn malu, jgn segan. kita berkongsi okay..

Khamis, Mac 10, 2011

I Want to LET GOoo My COACH!!



Mau Let go Bag/ Wallet/ Wristlet & Swingpack... uhukk..uhukk.. (nangishh)

Sebenarnya.. sy dah lama nak tinggalkan ini.. tp napsu membeli nie menjadi2 ...
haishhh... bila Encik abang teguq.. MahsyaAllah.. nak wat ape la bag2 nie semua sheila oii... (bila dia panggil sheila tu mcm tak puas ati la tuhh- kalo tak panggil anja2... huhhuuhuu..)
awak sorang jerk pakai...
hahahaa.. nape x puas ati???
adeii.. ini la namanya napsu bangg... ermmm.. nak jual lahh.. jgn terjual Coach hantaran kawen plak.. hahaha.... mana bley juall Lah!!! jual yang x nak pakai jerkk..huhu..
Diam truss...
tp bila dipikiq, btol gakk bila ms aku nak pakai??? hari2 bw opis Baby Path jerkkk..ahakkk.. sebab suka la.. Coach ni sbb Suka & Sayangg gilerr2 nak pakai. TERlebihh sayang, takut hauss.. ahakk... ok la..ok la... sbb syg, terlalu syg.. dan sayang..sayang.. ok la, saya nak tinggalkan dah semua ni...

Lagipun lagi satu, saya kena beli benda lain yang lebih pentinggg.. dah kawen nie, suka barang2 dapur lakk.. ekekeke... wokehh.. nak jual murah2 niee,,,

Sila Lah Jamu Mata, mana la tau idaman kalbu anda jugak.. ;))

Coach Ali Signature Hobo

Code: Coach Ali Signature Hobo #13642
Signature print sateen with pearlized leather or metallic leather trim
Cutout charm and hangtag details
Inside zip pocket
Cellphone/multifunction pockets
Ring to clip an accessory or keyfob
Fabric lining
Zip-top closure
19” adjustable handle with 6 1/2” drop
15 (L) x 12 1/2 (H) x 3 1/2 (W)

Ini Coach PERTAMA saya!!! beli pada bulan 4 2010 dengan Harga Rm699.. murah kan?? hahahaa kalo kat butik maunya Rm890 kak..sbb murah sy beli, just byr taxx dr luar negara shj.. kalo kat butik tu, sewa butik lg owhh tu sbb mahal.. yess sudah semistinya.. OLIGINAL COACH okayy...sayangg la nie.. hehehh kalo ada orang nak tak per la...masih cantikk, langsung x terjejass "keanggunannya"..warna dia Mahogany/ (coklat tua) a'ahh, saya nak jual murah.. Rm 599 shj.... sudah pasti sape yang memakainya terserlah keanggunan bag ini!! dan Anda sgt Jelita!!!.. ekekekekee... ;))


btulll tak, jelita kan?? ahakk.. lawak ja.. just nak tunjuk panjang bag tu
bila pakai...ok!!


  






















Coach Brooke Leather Capacity Wristlet (Clutch wallet)
Inside small slip pocket.
Secured zippered top closure and fully lined satin fabric.
12 inch leather convertible wrist/demi strap with detachable dogleash clip
Approx. 8" x 4 1/2" x 1 1/2".
errmm..ini saya beli Rm349 pada bulan 5 2010 tahun lepas .. just pakai masa kenduri khawen kawan2 jerk.. so x selalu dipakai.. (sbb cayangg..) masih cantikk, langsung x terjejass "keanggunannya"..warna dia eggplant (purple tua) a'ahh saya nak jual murah2 jugak ni.. Rm 249 shj.... huhu... siapa yang gaya ala2 sempoii tu.. ahakkss, sgt suai dgn anda!!!

Coach Signature 'C' Pleated Swingpack Purse Bag

Signature pleated swingpack 
Signature Coach Khaki with brown leather trim
About 44" adjustable strap to carry over your shoulder or across your chest
Zip top closure with leather pull
One exterior open pocket
Fully lined in brown fabric
Measures approx. 9" (L) x 8" (H)
errmm..ini saya beli Rm499 pada bulan 8 tahun tahun lepas 2010.. just pakai masa g jalan2 n copink2 kat midvalley, jusco jerk..pastu x cilap ms g air kolam air panas bekelah...huhu..cayangg jugak nie..sangat gojess.."..warna dia khaki putih... saya nak jual murah2 nie.. Rm 399 shj.... tgk picture ni, sgt suai dgn org kecik molekk!!! SHANTIKK kan?? aummmm.. ;))




Okeh, kalo berminat.. kasi tau saja maa.... ini nombor talipun sy... 012-322 8560 (Sheila)
tak pun email bley gak shesyella@yahoo.com
Pembelian ini akan di pos Laju.--->>... zzhaazzzz pantasss sampai!!
okeh, bye!!!