AniQ SufyaN

Lilypie First Birthday tickers

Rabu, Jun 15, 2011

Tanda-tanda awal mengandung :)

Sesetengah orang tak perasan, sebenarnya sedang berbadan dua... yeahh!! yer macam saya... baru dikesan setelah kandungan menjangkau usia 2 bulan lebih... huhu... Jom kpd siapa2 yang turut mengalami perasaan seperti saya cuba baca ini:-

Antara tanda-tanda awal kehamilan
1) Lewat datang period; tapi kalau stress pun boleh lewat datang period jugak
2) Sakit pada bahagian ari2 mungkin terasa kejap2 kalau berpanjangan maybe sakit lain plak, sila check yerk
3) Rasa loya dan muntah; pantang silap bau mmg tak bolehhhhhhhh--> ini Saya, sgt2 lah benci pada bau tumis!!
4) Selera makan bertambah2,mungkin jugak--> pada awal2 mmg saya sgt kuat mkn!
5) Hilang selera makan,rasa tak boleh nak makan apa pun so terpaksa la makan buah--> ini bila dah tau pregnant!
6) Suhu badan meningkat, rasa macam nak demam tapi tak demam--> yer betul!!
7) Selalu rasa nak kencing
8) Payudara jadi sensitif--> sangat sakit!
9) Rasa lemah longlai badan--> sure, pagi yang aktif tapi malam yang lemah..
10) Sakit pinggang

**Agak2 ada tanda2 ni bolehlah buat urine test yaa!

Paling penting jika merancang untuk mengandung, kita jaga pemakanan

-kurangkan minum ais
-makan makanan berkhasiat,kalau boleh takyah la makan fast food
-jangan minum air bergas
-jangan makan jeruk
-jika merancang untuk hamil bolehlah makan asid forlic

// Selamat membaca :)

0 ulasan:

Catat Ulasan